Stemmingsklachten
Stemmingsklachten
Stemmingswisselingen zijn een normaal onderdeel van het menselijk emotionele spectrum. Als individu varieer je constant tussen gemoedstoestanden en emoties. Pas wanneer dit overmatig vaak voor komt en de dagelijkse gang van zaken onder druk komt te staan, spreken we van een psychologisch probleem. Het begrijpen van de oorzaken en het omgaan met stemmingswisselingen is essentieel voor het bevorderen van emotioneel welzijn. Acceptatie van deze variaties als onderdeel van het leven draagt bij aan een gezondere emotionele balans. Door middel van zelfreflectie, zelfzorg en passende psychologische ondersteuning leer je om effectief met hun stemmingen om te gaan en een betere emotionele veerkracht op te bouwen. Ben jij klaar om regie terug te nemen?
Wat zijn Stemmingswisselingen?
Stemmingswisselingen verwijzen naar fluctuaties in emoties en gemoedstoestanden die variëren van blijdschap en opwinding tot verdriet en irritatie. Ze kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder biologische, psychologische en omgeving gerelateerde elementen. Onder biologische factoren verstaan we: hormonale schommeling of genetische aanleg; onder psychologische factoren: stress, angst en depressie of negatieve denkpatronen en zelfkritiek; en onder omgevingsfactoren: onder andere werkstress, relatieproblemen of financiële zorgen, maar ook seizoensgebonden verandering en een onstabiele sociale omgeving kunnen invloed uitoefenen op de klachten.
Symptomen van stemmingsklachten:
Stemmingswisselingen kunnen een breed scala aan emoties omvatten, variërend van euforie tot neerslachtigheid. Het is belangrijk op te merken dat iedereen stemmingswisselingen ervaart, maar bij sommige mensen kunnen deze fluctuaties intenser of frequenter voorkomen.
- Euforie of Extreme Vreugde
- Gevoelens van droefheid, somberheid of leegte
- Onverklaarbare huilbuien
- Angstige voorgevoelens of een constant gevoel van dreiging
- Toenemende bezorgdheid of nervositeit
- Snelle overgangen naar prikkelbaarheid of boosheid
- Reacties op situaties die buitenproportioneel lijken
- Gebrek aan energie en motivatie
- Gevoelens van uitputting en vermoeidheid
meer symptomen:
- Concentratieproblemen ; moeite met focussen op taken of gedachten
- Verstrooidheid en vergeetachtigheid
- Slapeloosheid of juist overmatige slaap
- Ongeregeld slaappatroon en moeilijkheden met in- of doorslapen
- Ongecontroleerd eten of juist verlies van eetlust
- Wisselende gevoelens over eigenwaarde en zelfvertrouwen
- Verminderde interesse in normaal plezierige activiteiten
- Sociale terugtrekking en isolatie
- Impulsieve beslissingen zonder adequate overweging
- Moeilijkheden bij het afmaken van zinnen of taken
Soorten Stemmingsklachten:
Stemmingswisselingen kunnen verschillende vormen aannemen, variërend van milde schommelingen in emoties tot meer uitgesproken en langdurige veranderingen in stemming.
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen stemmingswisselingen ervaart, maar wanneer deze symptomen aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks functioneren, is het raadzaam professionele hulp te zoeken voor een grondige evaluatie en passende behandeling
Normale schommelingen
Dagelijkse ups en downs in stemming o.a. beïnvloed door het weer en persoonlijke ervaringen, die een normaal onderdeel zijn van het menselijk leven.
Cyclische schommelingen
Periodieke veranderingen in stemming op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis.
Reactieve schommelingen
Stemmingswisselingen als reactie op stressvolle levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld door verlies, trauma of andere uitdagende omstandigheden.
Korte-termijn schommelingen
Tijdelijke stemmingswisselingen als reactie op acute stressoren. Variërend van frustratie en geïrriteerdheid tot kortdurende gevoelens van somberheid.
Premenstruele schommelingen (PMDD)
Ernstige stemmingswisselingen die optreden bij sommige vrouwen vóór of tijdens de menstruatie. Gekenmerkt door intense emotionele symptomen zoals prikkelbaarheid, angst en depressie.
Chronische Depressie
Langdurige stemmingswisselingen gekenmerkt door aanhoudende symptomen van depressie over een langere periode.
Dysthymische stoornis is een voorbeeld van een langdurige, chronische vorm van depressie.
Postpartum schommelingen
Schommelingen die optreden na de bevalling.
Postpartum depressie, angst of psychose zijn voorbeelden van ernstiger stemmingsstoornissen die na de bevalling kunnen voorkomen.
Seizoensgebonden schommelingen
Wisselingen die optreden in reactie op veranderingen in het weer en daglichtniveaus.
Bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en komt vaak voor tijdens de herfst- en wintermaanden
Behandeling van Stemmingsklachten:
Er zijn verschillende psychologische en therapeutische behandelvormen die effectief kunnen zijn bij het omgaan met stemmingswisselingen. De keuze van de behandeling kan afhangen van de oorzaken en de ernst van de stemmingswisselingen. Bij De Spanning Specialist bepaal je samen hoe jouw traject vormgegeven wordt en wat het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
• CGT richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan stemmingswisselingen.
Creëert een gezondere manieren van denken en reageren op uitdagende situaties
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
ACT behandeling moedigt aan om ongemakkelijke emoties te accepteren en je te richten op waarden-gedreven gedrag. Het helpt bij het vergroten van de psychologische flexibiliteit.
EMDR
EMDR is een therapie die stemmingswisselingen behandelt door de natuurlijke informatieverwerking in de hersenen te stimuleren voor herinneringen die een stemmingswisseling triggert. Er wordt focus gelegd op het verminderen van de emotionele lading en het veranderen van de negatieve cognities.
Overige:
Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)
Psycho-Educatie
Emotionally Focused Therapy (EFT)
Schemagerichte therapie: richt zich op het identificeren en wijzigen van diepgewortelde denk- en gedragspatronen die bijdragen aan stemmingswisselingen
Het ervaren van een variatie en afwisseling van emoties is normaal, maar wordt problematisch als het dagelijks functioneren wordt belemmert. Het erkennen van dit probleem en het zoeken naar passende ondersteuning helpt bij het ontwikkelen van veerkracht en emotionele stabiliteit.
Het is belangrijk om te onthouden dat behandeling maatwerk is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander.
Als je worstelt met stemmingswisselingen of iemand kent die in strijd is met dit probleem, aarzel dan niet om hulp te zoeken.
Heb je nog vragen, laat deze achter via het contactformulier.